
En vanlig anledning till att man vill flytta sitt bolån till en annan bank beror oftast på att man kan spara pengar, oftast handlar det om att ränta är lägre. Men innan du väljer att byta bank så finns det lite du bör tänka på.
Hur flytten går till?
Att byta bank är enkelt och allt du behöver göra är att ta kontakt med banken du vill flytta till och be om att få ansöka om att flytta ditt bolån. När banken får du ansökan kan dem antingen godkänna den eller neka dig flytt då ditt nuvarande lån är bundet och då är det bäst att du först kontaktar din nuvarande bank för att höra hur mycket det kommer kosta dig att flytta lånet. (Tänk på att du har alltid rätt att lösa ditt lån, men om det är bundet brukar det kosta pengar i form av Ränteskillnadsersättning.
Om din ansökan blir godkänd så kommer den nya banken ta kontakt med din gamla bank för att ordnas så att ditt lån blir löst och därefter lägga upp ett nytt bolån.
Vilken ränta ska du välja?
Rörlig Boränta – Den vanligaste typen av boränta är den som kallas för rörlig ränta och vad detta betyder är att lånets ränta binds om var tredje månad. (Boräntor har olika bindningstider och den lägsta är tre månader och går upp till tio år.) Fördelen med ett rörligt lån är att det går alltid att flytta utan kostnad och om räntan skulle gå ner så kan det även vara ett billigare alternativ än ett bolån med bunden ränta.
Bunden Boränta – Om du har ditt bolån bundet så kommer det kosta pengar att byta till en annan bank eftersom du då kommer behöva lösa lånet i förtid. Hur mycket du kommer behöva betala variera då det finns olika reglerar som reglerar hur mycket banken få ta betalt för att lösa ett bolån. Till exempel om teckna ditt bundna bolån efter den 1 juli 2014 så kommer det vara billigare att lösa ditt lån i förtid. Något som också spelar roll är vilken ränta ditt lån har och hur lång tid det är kvar på bindningstiden. Kostnaden för att förtidslösa sitt bolån kallas för ränteskillnadsersättning.
Ränteskillnadsersättning
Som vi skev ovan så kostar det nästa alltid att förtidslösa sitt bundna bolån och denna kostnaden kallas för ränteskillnadsersättning. Den exakta kostnaden kan vi inte svara på, utan för att få reda på detta måste du kontakta din bank. Tänk på att om kostnaden är väldigt hög så kan det vara bättre att vänta till ditt nuvarande bolån löper ut innan du flyttar. Alternativ kan du beräkna hur mycket du spara på att byta till ett nytt lån och därefter se om pengarna som du spara är mer än vad det kostar att bytt bank.
Bind inte lånet för länge!
Om du nu har bestämt dig att du ska byta bank och det är möjligt så finns det lite att tänka på när du tecknar det nya lånet. Eftersom du nu vet att det kostar att förtidslösa sitt bolån så bör du aldrig binda ditt lån längre än du tänker bo kvar i din nuvarande bostad. Så om du tror att räntan kommer gå ner i framtiden och du vill ha möjlighet att kanske byta bank igen i framtiden, då kanske du ska välja ett rörligt lån. Dock finns det vissa fördelar med ett bundet bolån, som till exempel att du vet exakt vad lånet kommer kosta dig vilket kan vara bra om du har en begränsad ekonomi och behöver möjlighet att planera din ekonomi. Dessutom brukar det vara något dyrare med ett bundet lånet än ett rörligt lån.
Vad mer tjänar du på att byta bank?
När man byter bank så kan det vara bra att även kolla på allt du får med på köpet. Till exempel så kan du oftast få något lägre ränta om du även erbjuder dig att flytta dina övriga konton och kort till den nya banken. Det samma gäller om du flyttar ditt sparande, men innan du väljer att även flytta din andra tjänster så bör du kolla vad prisskillnaden blir. Det kanske visar sig att du bara tjänar pengar på att flytta ditt bolån då den nya banken har höga årsavgifter på sina kort- och spartjänster.
Vill du ha mer information så kan du besöka vår sida om bolån och lån till kontantinsats.