Bäst Kapitalförsäkringar från Ledande Nätmäklare

{{save.name}}

Bindningstid
{{save.term}}
Courtage
{{save.courtage}} kr
Årsavgift
{{save.fee}} kr
Insättningsgaranti
{{save.guarantee}}

{{save.terms}}

*FinanceFreely.com erbjuder en oberoende och helt gratis jämförelsetjänst av lån, försäkringar, kreditkort, investeringsprodukter samt andra banktjänster. För att ha möjlighet att erbjuda denna tjänst helt gratis får vi ibland provision från några av företagen som vi hänvisar dig till.

Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring fungerar på samma sätt som ett investeringssparkonto när det gäller skatt och deklaration. Om du inte vet hur ett investeringssparkonto fungerar så kan du läsa mer här. Men även om båda kontona är rätt lika så finns det vissa fördelar med en kapitalförsäkring. Till exempel så kan företag äga en kapitalförsäkring, något som dem inte kan med ett investeringssparkonto. En annan fördel är att du köpa en större mängd finansiella produkter så som derivat och optioner.

Precis som hos investeringssparkontot så beräknas skatten i en kapitalförsäkring på en schablonmässig avkastningsskatt som beräknas på följande vis:

*OBS tänk på att insättningar gjorda efter 30 juni tas bara upp till 50%!

 1. Kapitalet i försäkringen den 1:a januari är 100.000 kr.
 2. Du betalar även in 50.000 kr under första och andra halvan av året 2014.
 3. Statslåneräntan 30 november 2014 var 0,9%.
 4. Skattesatsen är 30%.
 5. Den totala skatten blir då: (100 000 + 50 000 + 1⁄2(50 000)) x 0,9% x 30% = 472 kr
 6. Den totala skatten du ska betala 2015 blir då: 472 kr!

Vem ska välja en kapitalförsäkring?

Handlar du mycket aktier och derivat? Kanske gör du en del day trading? Då kan det vara väldigt fördelaktigt att öppna en kapitalförsäkring eftersom du slipper redovisa varje affär i din deklaration. Dessutom slipper du betala en väldigt hög skatt som du behöver i en vanlig aktiedepå. Som du ser ovan så betalar du endast 472 kr i skatt om du har 100.000 kr i din kapitalförsäkring.

Har du däremot en aktiedepå så räcker det att du gör en vinst på 1600 kr för att du ska betala mer i skatt än du behöver i en kapitalförsäkring med 100.000 kr i totalt värde.

Vilka är för- och nackdelarna med en kapitalförsäkring

Fördelar

 • Kontot är kostnadsfritt om du väljer att öppna ett konto hos någon av dem stora nätmäklarna
 • Alla Köp & Sälj transaktioner inom kapitalförsäkringen är skattefria.

Nackdelar

 • Till skillnad mot en vanlig aktiedepå så kan du inte kvitta vinst mot förlust. Detta betyder att om du gör många förluster och din avkastning för helåret blir negativ så måste du ändå betala avkastningsskatten på 0,27%.
 • Du kan inte ägarregistreras inför bolagsstämmor i de bolag du äger i kapitalförsäkringen. Detta betyder att du har inte möjlighet att rösta som en vanlig aktieägare kan.
 • Du kan inte flytta in värdepapper som du har ägt sedan tidigare, utan du måste först sälja av aktierna för att därefter köpa samma aktier igen. Detta betyder att om aktien har stigit i värde så kommer du få ett högre inköpsvärde.