Vilken typ av investering vill du göra?

Bäst Investeringstjänster

{{invest.name}}

Courtage
{{invest.courtage}}
Årsavgift
{{invest.fee}} kr
Minsta Insättning
{{invest.deposit}} kr

{{invest.terms}}

*FinanceFreely.com erbjuder en oberoende och helt gratis jämförelsetjänst av lån, försäkringar, kreditkort, investeringsprodukter samt andra banktjänster. För att ha möjlighet att erbjuda denna tjänst helt gratis får vi ibland provision från några av företagen som vi hänvisar dig till.

Investera

Att börja investera kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar. Eller så kanske du vill investera för att få en bättre pension i framtiden? Men ett problem för många är att dem inte vet vad dem ska börja investera i, då det finns en uppsjö av olika investeringsprodukter och tjänster.

En av dem vanligaste formerna av sparande i Sverige är genom fonder. Även om du aldrig har investerat innan så är chansen stor att du redan har en del pengar investerade i fonder. Dessa pengar har du kanske inte själv valt att investera utan det görs automatiskt när din arbetsgivare betalar in pengar till den allmänna pensionen.

Men om du nu vill börja investera själv, så finns det i huvudsak 5 olika typer av investeringar man kan välja att göra och dessa går vi igenom här nedan!

Investeringsalternativ

Aktier

För dig som vill ha en hög tillväxt på dina pengar så passar aktier utmärkt. Idag så är det billigt att handla aktier över internet och aktiemäklarna tar historiskt låga courtage. Aktier behöver inte vara riskfyllt. Handlar du aktier i stora och kvalitativa bolag så kan du få en hög och trygg avkastning över tio år eller längre.

Risk: Medel – Hög

Fonder

Fonder är ett bra val för dig som vill månadsspara med stor riskspridning. En fond är en sammansättning av ett stort antal aktier som förvaltas av en fondförvaltare. Viktigt att veta är att varje år dras en förvaltningsavgift på ca 1-2% från dina pengar i din fond.

Risk: Låg – Hög

Råvaror

När man investerar i råvaror finns det en mängd olika råvaror att välja mellan, allt från Guld och Olja till hur man tror att priset kommer utvecklas på Apelsiner. Köp av råvaror kan göras på olika sätt. Till exempel: Att köpa guld kan du göra i antingen fysisk form, som värdepapper (certifikat & warranter) eller aktier i gruvbolag som bryter guld.

Risk: Medel – Hög

Valuta

Valutamarknaden är världens största finansiella marknad och att handla valuta kan du göra dygnet runt! När du handlar valuta kan du göra det i de största valutaparen så som EUR, USD, JPY, GBP, CHF, AUD, NOK, DKK och SEK. Med valutahandel kan du även utnyttja en hävstång som kan ge upp till 25 gånger ditt egna kapital vilket kan leda till ännu bättre utväxling!

Risk: Medel – Hög

CFD (Contracts for Difference)

CFD eller Contracts for Difference som det också kallas är en typ av investeringsinstrument som speglar utvecklingen av den underliggande tillgången som kan vara till exempel aktier, index, råvaror eller valuta. För delen med CFD-handel är att man oftast har tillgång till ett mycket större utbud av tillgångar att handla. Till exempel så kan man oftast ha tillgång till aktier i andra länder och kostnaden för att handla dessa är samma som om du skulle handla svenska aktier.

Om du till exempel vill handla amerikanska aktier via en svensk aktiemäklare så kan kostnaden (courtage) vara upp till 3 gånger så hög, jämfört med att handla en svensk aktie. Denna kostnad slipper du med CFD-instument!

Risk: Medel – Hög

Risker med att investera

Alla typer av investeringar är förenade med risker. Vissa mer än andra. När man pratar om risk så finns det lite olika typer av risker som kan vara bra att känna till:

Marknadsrisk – Med marknadsrisk menar man att den underliggande tillgång rör sig åt ”fel håll” vilket kan leda till att din investering tappar i värde.

Valutarisk – När det gäller valutarisk så uppstår det oftast när man handlar en tillgång som handlas i en annan utländsk valuta. Detta betyder att tillgångens värde kan påverkas om valutakursen mellan SEK och den utländska valutan förändras.

Likviditetsrisk – Om där är en låg omsättning i en viss tillgång så kan det under vissa perioder vara svårt eller omöjligt att sälja tillgången. Detta kan inträffa om marknaden är illikvid, eller på grund av någon världshändelse som skapar stora kursrörelser eller om handel skulle stängas eller åläggas med restriktioner.