Bäst Aktiedepåer från Ledande Aktiemäklare

{{save.name}}

Bindningstid
{{save.term}}
Courtage
{{save.courtage}} kr
Årsavgift
{{save.fee}} kr
Insättningsgaranti
{{save.guarantee}}

{{save.terms}}

*FinanceFreely.com erbjuder en oberoende och helt gratis jämförelsetjänst av lån, försäkringar, kreditkort, investeringsprodukter samt andra banktjänster. För att ha möjlighet att erbjuda denna tjänst helt gratis får vi ibland provision från några av företagen som vi hänvisar dig till.

Aktiedepåer

En aktiedepå eller värdepappersdepå som det också kallas är ett typ av konto där man kan förvara sina värdepapper som till exempel aktier, optioner, warranter och obligationer. För att kunna handla aktier och andra värdepapper så måste man ha till exempel en aktiedepå, men det finns även andra alternativ så som Investeringssparkonto och Kapitalförsäkringar. Vill du veta vad som skiljer dessa konton åt så kan du besöka vår guide ”Välj rätt kontotyp för aktiehandel”.

Överför pengar till Aktiedepån

Innan du kan börja handla aktier så krävs det att du har en aktiedepå. Oftast är det bäst att välja någon nätmäklare som till exempel Avanza Bank och Nordnet eftersom dessa har lägst priser och bäst hemsidor där du kan hitta massvis med information om varje aktie samt erbjuder aktiekurserna i realtid.

När du har öppnat en aktiedepå så måste du fylla på med pengar. Beroende på vilket mäklare du väljer så fungerar detta på lite olika sätt. På Avanza kan du ange det kontot som du vill hämta pengar ifrån. På så sätt slipper du själv föra över pengarna.

Nordnet fungerar på ett lite annorlunda sätt när man ska föra över pengar och tyvärr måste man själv göra en överföring. Att gör överföringen är väldigt enkel och fungerar på samma sätt som när du överför pengar mellan två olika bankkonton.

Så överför du pengar till Nordnet:

 1. Logga in på ditt vanliga bankkonto där du har pengarna du vill köpa aktier med.
 2. Skapa en vanlig överföring och ange Nordnets kontonummer.
 3. I fältet ”Referens / Meddelande till mottagare” anger du ditt depånummer som du hittar på Nordnet.
 4. När du har gjort överföringen så tar det oftast 1-2 bankdagar innan du ser pengarna på konto.
 5. När pengarna finns på kontot kan du börja handla aktier!

Köpa och sälja aktier

Här kommer vi inte gå in så djupt på hur du köper och säljer aktier då det är väldigt enkelt att förstå.

 1. När du har loggat in på Avanza eller Nordnet så kan du via sökfunktionen enkelt söka efter den aktie du vill köpa.
 2. Varje aktie har en egen sida där du kan hitta nyheter, nyckeltal samt en graf för aktiens utveckling. På aktiens sida kommer du också se två knappar ”Köp & Sälj”.
 3. Vill du köpa så klickar du på köp knappen och tvärtom ifall du vill sälja.
 4. När du har klickat ”Köp” så kommer du få upp ett ordersida där du kan ange antal och pris. Så fort du har angett ett antal så kommer sidan vissa den totala kostnaden.
 5. När du har angett ett pris som du är villig att betala samt antal aktier du vill köpa så klickar du på ”Köp”. Beroende på vilka inställningar du har valt så kan du behöva godkänna köpet och i så fall gör du det.
 6. När orden är godkänd kommer den läggas ut på marknaden och i fall det finns någon annan som vill köpa eller sälja till det priset du har angett så sker det ett avslut och du bör se aktierna direkt i din aktiedepå.

Att sälja är lika lätt som att köpa. Allt du behöver göra är att gå till Depåöversikt / Mina sidor och klicka på sälj bredvid den aktie du vill sälja.

Kostnader för aktiedepå

Om du väljer någon av dem ledande nätmäklarna så kostar det oftast inget att ha en aktiedepå. Skulle du däremot välja att öppna en aktiedepå hos din ordinarie bank så är risken stor att du får betala någon typ av årsavgift.

Dessutom har nätmäklarna oftast mycket lägre kostnader för köp och sälj. Till exempel så har både Avanza och Nordnet aktiedepåer som är anpassade till dem som gör mindre antal affärer och där varje affär kostar mellan 7 – 9 kr om du inte köper för mer än 15.000 kr per avslut.

Skulle du däremot öppna en depå hos din ordinera bank så är risken stor att du får betala mellan 99-149 kr per avslut!