Bäst Ränta på Sparkonton

{{save.name}}

Bindningstid
{{save.term}}
Räntetyp
{{save.rate}}
Årsränta
{{save.return}} %
Insättningsgaranti
{{save.guarantee}}

{{save.terms}}

*FinanceFreely.com erbjuder en oberoende och helt gratis jämförelsetjänst av lån, försäkringar, kreditkort, investeringsprodukter samt andra banktjänster. För att ha möjlighet att erbjuda denna tjänst helt gratis får vi ibland provision från några av företagen som vi hänvisar dig till.

Sparkonton

Idag har vi svenskar en överdrivet stor mängd pengar på lönekontot där du i princip inte får någon ränta över huvud taget. Genom att öppna ett sparkonto så kan du enkelt överföra en del av pengarna från lönekontot till sparkontot där du iallafall får en högre avkastning.

Varför sparar vi?

En stor orsak till att många sparar beror på att vi vet att det kan vara bra att ha en extrakassa med pengar om något oförutsett skulle hända. Det kan hända att bilen går i sönder, din hyra höjs oväntat eller så kanske ekonomin försämras och då kan det bli svårt med jobb. Men det behöver inte bara beror på att något negativt händer, många sparar även för att dem vet ett de kommer behöva pengar i framtiden för att kanske köpa ny bostad eller bil. Många sparar helt enkelt gardera sig för det som kommer hända i framtiden.

Men frågan är då: Hur mycket behöver man spara till extrakassan? Det är helt upp till dig, men oftast kan det vara bra att ha 3-6 månadslöner i buffert. Men om du till exempel redan nu vet att du inte kommer flytta eller köpa ny bil inom den närmast tiden, då behöver du så klart inte ha en så hög buffert utan då kan det mycket väl räcka med en buffert som motsvarar 1-2 månadslöner.

Vad vi vill ha sagt är att det är helt upp till var och en att bestämma själv hur mycket de vill spara, men att ha några pengar sparade är alltid en bra idé. Sen är det ju också så att många av oss har en extra trygghet i form av hemförsäkring, pension och a-kassa om något skulle hända.

Hur, och hur länge tänker du spara?

Idag finns det två populära typer av sparkonton, det första brukar vara ett konto med rörlig ränta och där du kan göra fria uttag och insättning, dessutom kan du när som helst komma åt pengarna. Oftast brukar räntan på dessa sparkonton uppgår till 0,15-0,90%

Sen finns det även sparkonton med bindningstid och då är dina pengar låsta tills bindningstiden går ut. Genom att välja ett sparkonto med bindningstid så får du en högre ränta! I vissa fall kan räntan uppgå till 1-2%. Men tänk på bindningstiden som oftast varierar mellan 24-60 månader (2-5 år).

Som du ser ovan så är det lite skillnad på räntan beroende på vilken typ av sparkonto du väljer och som du säkert förstår så är avkastningen långt ifrån samma som du kan få om du istället skulle välja att investera pengarna på börsen.

Finns det några risker med Sparkonto?

Att ha sina pengar på ett sparkonto är inte mer riskabelt än att låta dem stå kvar på lönekontot. Detta beror på den så kallade insättningsgarantin, som innebär att staten garanterar de pengar du har satt in på konton hos banken.

Vad detta betyder är att du som kund har rätt att få ersättning från staten om till exempel banken skulle gå i konkurs.